Ταξίδι στον κόσμο των ζυμαρικών.

Τα ζυμαρικά, είτε δεχτούμε πως προέρχονται από την Ιταλία, είτε κρίνουμε πως έχουν ως αφετηρία αρχαίους πολιτισμούς όπως ο Ελληνικός ή ο Κινέζικος, είναι στις μέρες μας ένα πολύ δημοφιλές διατροφικό προϊόν που το μαγειρεύουν και το γεύονται λαοί σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας.

Άλλωστε η καταγωγή των ζυμαρικών χάνεται στην περιπλάνηση μεταξύ μυθοπλασίας και ιστορίας, αφού οι αρχικές αναφορές σε παρόμοια προϊόντα οδηγούν στο μακρινό παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, οι βασικοί πολιτισμοί που διεκδικούν την πατρότητα των ζυμαρικών είναι ο Ελληνικός, ο Ιταλικός, ο Κινέζικος και ο Αραβικός.

ancient greece pasta

Η πρώτη σαφής ένδειξη ύπαρξης ζυμαρικών εντοπίζεται στην αρχαία Ελλάδα κατά το 1.000 π.Χ. καθώς η λέξη "λάγανον", που υπάρχει σε κείμενα της εποχής, περιέγραφε μια φαρδιά ζύμη απο νερό και αλεύρι την οποία τεμάχιζαν σε λεπτές λωρίδες. Η ζύμη αυτή, φαίνεται πως πέρασε στην Ιταλία απο Έλληνες εποίκους κατά τον 8ο αιώνα π.Χ. και πήρε την τοπική ονομασία "laganum".

αρχαια ζυμαρικα

Αν θεωρήσουμε πως στα ζυμαρικά ανήκουν και άλλες μορφές επεξεργασμένων τροφίμων, που είχαν ως βάση τους διαφορετικά δημητριακά, τότε η ιστορία τους οδηγείται στο ακόμα πιο μακρινό παρελθόν και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κίνας, όπου έχουν βρεθεί υπολείμματα αντίστοιχων τροφών (από κεχρί), που χρονολογούνται περίπου στον 20ο αιώνα π.Χ.

Αυτό που είναι διαπιστωμένο πάντως, είναι πως τόσο οι αρχαίοι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι μετέπειτα, είχαν τα δικά τους είδη ζυμαρικών, τα οποία και παρασκεύαζαν από τα διαθέσιμα δημητριακά της εποχής και του τόπου τους.

italian pasta drying