Ταλιατέλλες και παπαρδέλες.
Ο αριθμός των διαφορετικών ζυμαρικών που υπάρχουν στην Ιταλία και στην Ελλάδα είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Τα είδη των ζυμαρικών ξεπερνούν με βεβαιότητα τα 100, ενώ αν συνυπολογίσουμε και τις μικρές διαφορές κοπής που παρουσιάζονται σε κάθε τόπο και περιοχή, τότε το νούμερο γίνεται εύκολα τετραψήφιο.
Κάποια από αυτά τα είδη ζυμαρικών παίρνουν το όνομά τους από το σχήμα και τη μορφή που έχουν, ορισμένα αποκτούν προσωνύμια ανάλογα με την περιοχή από την οποία πρωτοβγήκαν και άλλα έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για να δένουν με συγκεκριμένο είδος σάλτσας και δέχονται το όνομά τους από τη σάλτσα αυτή.