Ριγκατόνι τέσσερα τυριά.
Το Rigatoni Quattro Formaggi είναι ένα πιάτο που βασίζεται πρωτίστως στην αρωματική και γευστική παρουσία των γκρατιναρισμένων τυριών. Τραγανό στο πρώτο άγγιγμα της ροδοκοκκινισμένης κρούστας, παιχνιδιάρικο στον ουρανίσκο καθώς οι γεύσεις των τυριών διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά και βελούδινο εσωτερικά με την κρεμώδη υφή της σάλτσας να γεμίζει τα ριγκατόνι.
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 25 λεπτά
1/2 κιλό ριγκατόνι
50 γρ. παρμεζάνα
50 γρ. γραβιέρα
50 γρ. τυρί Fontina
50 γρ. τυρί Gorgonzola
100 γρ. βούτυρο ανάλατο
Λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Βράζετε τα ριγκατόνι σας σε μια κατσαρόλα με μπόλικο, ελαφρώς αλατισμένο νερό, μέχρι να γίνουν al dente.
- Τρίψτε τα τυριά σε ένα μπωλ, και βάλτε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι, ικανό να χωρέσει τα rigatoni σας. Βάλτε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίξτε τα τυριά σας και ανακατέψτε καλά.
- Δουλέψετε με υπομονή το μείγμα, μέχρι να δημιουργηθεί μια κρέμα με βελούδινη υφή. Αν δείτε πως στεγνώνει πολύ η σάλτσα σας, μπορείτε να την αραιώσετε με λίγο γάλα.
- Ρίξτε τα σουρωμένα ριγκατόνι σας στο τηγάνι με τη σάλτσα των 4 τυριών και συνεχίστε να δουλεύετε ανάλαφρα το μείγμα ώστε η κρέμα των τυριών να δέσει με τα ζυμαρικά.
- Κατεβάστε από τη φωτιά τα rigatoni σας με τη σάλτσα των τεσσάρων τυριών και βάλτε τα σε πυρίμαχα σκεύη (πήλινα). Αφήστε τα για λίγα λεπτά στο grill ώστε να γίνουν γκρατινέ. Έτσι θα απελευθερωθούν τα αρώματα κάθε τυριού και θα σχηματιστεί μια λεπτή τραγανή κρούστα σε κάθε σκεύος. Σερβίρετέ τα ζεστά με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι.